Skip to content

Stamboomzwendel weer actief

by Patrick Vanhoucke on juli 23rd, 2005

In Nederland is weer een geval van stamboomzwendel gemeld. Minder dan één jaar nadat de Antwerpse correctionele rechtbank de Nederlander Wilhelmus Pince van der Aa tot één jaar cel en 5.000 euro boete veroordeelde, is de man opnieuw met zijn oplichterij aan de slag.

In 2001 kregen meer dan 1 miljoen Vlamingen een brief met het aanbod om in te tekenen op een boek met de geschiedkundige herkomst van hun achternaam en stamboomgegevens. Ongeveer 20.000 mensen gingen op dat aanbod in, maar kwamen bedrogen uit. Als zaakvoerder van de uitgeverij Historique te Leidschendam (Nederland) beloofde Van der Aa een “gepersonaliseerd en gecertificeerd familieonderzoek”. Wie het boek bestelde, kreeg alleen maar ongestructureerde, zeer algemene en onvolledige informatie, gekopieerd uit de gegevensbanken van de mormonen. Sommige gedupeerden ontvingen een boekje met een blanco stamboom die zelf moest worden ingevuld. Anderen ontvingen helemaal niets.

Alhoewel Van der Aa eind november 2004 dus werd veroordeeld tot één jaar cel, is hij ondertussen blijkbaar weer op vrije voeten en zet hij zijn wanpraktijken zonder scrupules voort.

In de genealogische usenet-groep soc.genealogy.benelux meldde de Nederlander Bram Avontuur gisteren dat hij een brief ontving van de Stichting Genealogie Nederland. In die brief wordt geprobeerd hem een geschiedenis van zijn familienaam aan te smeren, maar uit alles blijkt dat het om oplichterij gaat.

“De Kroniek van het oude geslacht” heet de uitgave die wordt aangeboden “tegen de speciale prijs van slechts € 49,95”. En wie het werk in voorverkoop bestelt, krijgt er behalve een boekje over genealogie ook nog “geheel gratis” een zogenaamd familiewapen bij, “qua uitvoering vergelijkbaar met handgeschilderde heraldiek”. De brief is ondertekend door niemand minder dan, jawel… “Willem Pince, Voorzitter Stichting Genealogie Nederland”.

Een kopie van de voor- en achterkant van de brief kunt u hier aanklikken (met dank aan Bram Avontuur). Omwille van de privacy werden alle persoonlijke gegevens uit de brief verwijderd.

Voorkant fraduleuze brief Stichting Genealogie Nederland          Achterkant fraduleuze brief Stichting Genealogie Nederland

Verschillende leden van de usenet-groep soc.genealogy.benelux verwachten dat nog velen de komende dagen een brief in de bus zullen krijgen.

Wilhelmus Pince van der Aa is met zijn praktijken zelfs tot in Duitsland en Groot-Brittannië doorgedrongen. In maart van dit jaar waarschuwde de Duitse politie al voor Van der Aa die gebruik maakt van de firmanamen Steinadler-Verlag en Genealogische Stiftung SGN. En in een bericht van 20 juli jl. maakt het Britse Office of Fair Trading melding van het feit dat het erin is geslaagd om de misleidende praktijken van “a Dutch genealogist who claimed to produce individualised family trees” te doen ophouden.

Of de brieven van Van der Aa ook deze keer weer in België zullen opduiken, moet worden afgewacht. In ieder geval waarschuwt VVF-Brussel haar leden en in het algemeen iedereen die met familiekunde bezig is om niet op het aanbod in te gaan. U kunt er alleen maar bedrogen mee uitvallen. We roepen ook de andere VVF-afdelingen op om via hun websites van dit nieuws melding te maken. Hoe meer mensen ervan op de hoogte zijn, hoe kleiner de kans dat toch iemand op het bedrieglijke aanbod ingaat.

Bronnen:

Nederlander verkocht waardeloze stambomen
In: Het Volk Online, zaterdag 27 november 2004

Zware straf voor oplichting met stambomen
In: De Morgen on line, zaterdag 27 november 2004

Steinadler und “Genealogische Stiftung SGN” wieder mit neuem Absender aktiv
In: Ahnenforschung.Net, zaterdag 19 maart 2005

OFT stops misleading claims by Dutch family tree publisher
In: Office of Fair Trading (OFT) Press Releases, woensdag 20 juli 2005

En verder met dank aan: Bram Avontuur, Arie Bos, Huub van Helvoort, Rob Kuijsten, Mathieu Kunnen, Eddy Landzaat, John Peskens, Evelien van Ruitenbeek, Richard van Schaik en alle anderen voor hun gewaardeerde bijdragen over dit onderwerp in de Usenet-groep soc.genealogy.benelux. Speciale dank aan Bram Avontuur voor de toelating om de scans van de brief over te nemen en aan Rob Kuijsten voor het speurwerk dat naar de voormelde bronnen leidde.

From → nieuws

Comments are closed.