Skip to content

Documentatiecentrum

Het documentatiecentrum van Familiekunde Brussel in het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) is alleen na afspraak toegankelijk tijdens de activiteiten van Familiekunde Brussel.

Vaak hoeft u niet per se langs te komen en kunnen we u vanop afstand helpen, of scans bezorgen van documenten in onze bibliotheek.

U vindt het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel op de Arduinkaai 28 (vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg) in Brussel. De metrohaltes IJzer (lijn 2 en 6) en Sint-Katelijne (lijn 1 en 5) bevinden zich op 5 minuten wandelen van het AMVB.

Het documentatiecentrum betreft momenteel een kleine eigen collectie van Familiekunde Brussel en een genealogische nalatenschap van de bekende Brusselse onderzoeker Leo Lindemans die in 2008 op 85-jarige leeftijd overleed (uitsluitend publicaties, het archief van Lindemans bevindt zich in het Nationaal Centrum voor Familiegeschiedenis te Merksem en wordt momenteel geïnventariseerd).

In de leeszaal waar het consult plaatsvindt staat ook de eigen handbibliotheek van het AMVB ter beschikking. De klemtoon van die handbibliotheek ligt op de geschiedenis van Brussel en bekende Brusselaars. Familiekunde Brussel zal deze collectie aanvullen met werken van algemeen genealogisch belang en met genealogische werken en documentatie met betrekking tot haar werkgebied, alle 19 gemeenten van het Brusselse gewest.

De catalogus van het documentatiecentrum van Familiekunde Brussel is geïntegreerd in de gemeenschappelijke catalogus van alle afdelingen van Familiekunde Vlaanderen die over een documentatiecentrum beschikken. U kunt deze catalogus raadplegen via bib.familiekunde-vlaanderen.be. Om alleen maar de collectie van Familiekunde Brussel te doorzoeken selecteert u dan bovenaan rechts “FV – Regio Brussel”.