Skip to content

Dossier “genealogie” in Clickx Magazine

by Patrick Vanhoucke on november 24th, 2005

Het bekende computertijdschrift Clickx Magazine wijdde in zijn nummer 105 een volledig dossier aan de genealogie. Onder de titel “Op zoek naar je roots. Duik in het verleden” geeft redactrice Catherine Nuyttens heel wat nuttige informatie voor de beginnende stamboomonderzoeker.

Het zoeken naar je voorouders is zeker geen duffe bezigheid. Steeds meer genealogen maken bij hun onderzoek gebruik van genealogische software. Die is tegenwoordig ruimschoots voorhanden. Het dossier bespreekt een 4-tal pakketten en somt voor elk pakket de sterke en zwakke punten op.

In het artikel ook de nodige aandacht voor het oorspronkelijke bronnenmateriaal: akten, trouwboekjes, rouwbrieven, doodsprentjes, oude foto’s… Hiermee schrijf je niet alleen een heuse familiegeschiedenis, maar deze documenten stellen je ook in staat om bepaalde feitelijke gegevens te controleren.

Het dossier besluit met een aantal tips voor beginners en een lijstje van interessante websites. Dat ook de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde wordt genoemd, zal zeker niet verbazen.

Het dossier in Clickx Magazine werd samengesteld met de hulp van Harry Goegebeur. Hij is medestichter van de VVF – Genealogie & Computer vzw en tevens programma-expert voor de genealogische software The Master Genealogist.

Exclusief aanbod: nu in PDF!

Dankzij de tussenkomst van Jo Verluyten, hoofdredacteur van Clickx Magazine en met de toestemming van uitgever Minoc Business Press kan VVF-Brussel u hier het hele dossier exclusief aanbieden in PDF-formaat.

Dossier genealogie Clickx Magazine 105 [PDF 740 kB].

In Clickx Magazine 106 stond een interessante workshop over het gebruik van de gratis Nederlandstalige genealogische software Aldfaer (versie 3.3.2). In 11 eenvoudige stappen wordt uitgelegd hoe je een stamboombestand maakt, hoe je tekstrapporten, grafische rapporten en webpagina’s kunt maken en hoe je gegevens met anderen kunt uitwisselen via een zogenaamd GEDCOM-bestand (de internationale standaard voor genealogische informatie). En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kunt u Aldfaer direct installeren met de bijgevoegde cd-rom. Die bevat trouwens niet alleen Aldfaer, maar ook Personal Ancestral File (versie 5.2.18) en speciaal voor de Mac ook nog Genealogy Pro (versie 1.02).

De nummers 105 en 106 van Clickx Magazine kunt u ook nabestellen. Voor verzendingen in België betaalt u 2,75 euro voor nummer 105 en 3,50 euro voor nummer 106 + 1 euro verzendkosten per nummer. Overschrijven kan op rekeningnummer 001-4141282-40 op naam van Minoc Business Press met vermelding van het te bestellen nummer. Voor verzendingen naar Nederland betaalt u 2,75 euro voor nummer 105 en 3,50 euro voor nummer 106 + 4,20 euro verzendkosten per nummer. Overschrijven kan via IBAN BE02 0014 1412 8240 / BIC GE BA BE BB op naam van Minoc Business Press met vermelding van het te bestellen nummer.

From → publicaties

Comments are closed.