Skip to content

The Genographic Project

by Patrick Vanhoucke on december 13th, 2005

In het tijdschrift Vlaamse Stam van november-december 2005 stond een artikel van de hand van Pieter Donche (1) over The Genographic Project dat op initiatief van The National Geographic Society, IBM, geneticus Spencer Wells en de Waitt Family Foundation werd georganiseerd.

Terwijl genealogen doorgaans slechts een paar honderd jaar in de tijd teruggaan, wil The Genographic Project maar liefst 60.000 jaar in de tijd terugkeren. Bedoeling is om de komende vijf jaar overal ter wereld meer dan honderdduizend DNA-monsters te verzamelen. Via het bepalen van voorouderlijke migratieroutes kan inzicht worden verkregen in de manier waarop mensen met elkaar in contact stonden.

Journalist Luc Van Braekel heeft op zijn blog een artikelenreeks aan het onderwerp gewijd.

U vindt de artikels achtereenvolgens op:

Aan de titel van het laatste deel merkt u het al: Van Braekel bestelde bij The Genographic Project een DNA-testkit en nam aan het onderzoek deel. Met twee schrapertjes moest hij de binnenkant van zijn wangen afschrapen om celmateriaal te verzamelen. De stalen werden in flesjes naar het laboratorium in Houston gezonden. In de testkit zat een uniek codenummer waarmee de resultaten van de test via de website van The Genographic Project konden worden geraadpleegd.

Het hele verhaal en nog veel meer interessants leest u in de voornoemde artikelenreeks op het web.

Meer over The Genographic Project:

(1) Op zoek naar uw heel verre voorouders : het genografisch project / Pieter Donche // in: Vlaamse Stam. – Jrg. 41 (2005) nr. 6, p. 485-494.

From → nieuws

Comments are closed.