Skip to content

Vlaamse Cultuurprijs Erfgoed voor Villa Futura

by Patrick Vanhoucke on februari 8th, 2006

Afgelopen maandag werden in het Flageygebouw in Elsene de Vlaamse Cultuurprijzen uitgereikt. Villa Futura, een samenwerkingsverband binnen het volksculturele erfgoedveld, won de prijs in de categorie Cultureel Erfgoed. De feestelijke uitreiking vond plaats in aanwezigheid van Vlaams minister voor Cultuur Bert Anciaux.

Met de Cultuurprijzen wil de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks organisaties of personen bekronen die tijdens het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan het cultuurleven in Vlaanderen. Aan elke prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

In het juryrapport stond als motivatie voor de toekenning van de prijs aan Villa Futura te lezen: “Het project maakt toekomstige generaties warm voor ons erfgoed en stimuleert de hele sector om blijvend na te denken.”

Villa Futura richt zich tot de jongeren, een moeilijk bereikbare doelgroep. Toch probeert Villa Futura hen bij het cultureel erfgoed te betrekken, o.a. door de vraag te stellen “Wat is erfgoed?” en die vraag te laten beantwoorden door kinderen en jongeren. Kinderen vertellen bijvoorbeeld welke objecten ze voor de toekomst willen bewaren. Op die manier wordt er ook nagedacht over het erfgoed uit het verleden.

Villa Futura is een samenwerkingsverband. Onder de stuwende kracht van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw werden verschillende koepelorganisaties bij elkaar gebracht: Heemkunde Vlaanderen vzw, Volkskunde Vlaanderen vzw, het Steunpunt voor Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed vzw, het Samenwerkingsverband Vlaamse Verenigingen voor Familiekunde vzw, Kant Vlaanderen vzw, de Academie van de Streekgebonden Gastronomie vzw, het Sportimonium vzw en het Openluchtmuseum Bokrijk vzw.

From → nieuws

Comments are closed.