Skip to content

Parenteel Roelant Van Roose

by Patrick Vanhoucke on juni 12th, 2006

Ons lid Maria Willems uit Sint-Agatha-Berchem publiceerde onlangs in samenwerking met Eric Van Baelen “De parenteel van Roelant Van Roose en aanverwante genealogische gegevens” (Brussel : eigen beheer, 2006). Dit 512 pagina’s tellende werk is het resultaat van meer dan tien jaar onderzoek en ontelbare uren in archieven en documentatiecentra. Maria Willems draagt het werk op aan haar kleinkinderen en aan de nagedachtenis van haar in 2002 overleden echtgenoot Roger Van Roose.

Niet alleen is de parenteel opgenomen van Roelant Van Roose die rond 1550 in Kortemark leefde, maar tevens nog de parenteel van Joannes Van Roose (Ardooie ca. 1600) en de kwartierstaat van Roger Van Roose (1935-2002), echtgenoot van de auteur. Deze kwartierstaat gaat 12 generaties terug tot ca. 1528. Alleen al in de parenteel van Roelant Van Roose komen meer dan 11.000 personen voor.

Het werk is veel meer dan een droge opsomming van namen en datums. Het lijvige genealogische gedeelte wordt aangevuld met reproducties van uittreksels uit akten, foto’s, geboortekaartjes, doodsbrieven, bidprentjes enz. Het vermelden waard zijn ook de reproducties van enkele kunstwerken van Charles Van Roose (1883-1960) die vooral bekendstond als portret- en reclameschilder. In het begin en het midden van de jaren 1990 werden verschillende van zijn olieverfschilderijen geveild door Sotheby Mak VanWaay te Amsterdam en door Christie’s in New York.

Het geheel is voorzien van een 111 pagina’s tellende index in twee kolommen op plaats- en persoonsnamen.

Wie het boek wil aanschaffen kan hiervoor terecht bij de auteur zelf. De kostprijs bedraagt 30 euro + 5 euro verzendkosten. Het totaalbedrag van 35 euro is te betalen op rekening 000-0803259-02 t.n.v. Maria Willems m.v.v. “Parenteel Roelant Van Roose”.

From → publicaties

Comments are closed.