Skip to content

Zeventigste Boekenbeurs opent haar deuren

by Patrick Vanhoucke on november 1st, 2006

In Antwerpen opende de Boekenbeurs voor Vlaanderen op deze allerheiligendag traditioneel haar deuren. Dit jaar voor de zeventigste keer. In Antwerp Expo kunt u er terecht van woensdag 1 tot zondag 12 november 2006. Op het programma: meer dan 130 stands van uitgevers, importeurs en boekhandelaars; honderden auteurs uit binnen- en buitenland; gratis lezingen, auteursgesprekken en workshops…

Genodigden en mensen uit het boekenvak kregen gisteren al de gelegenheid om met het aanbod kennis te maken. VVF-Brussel was erbij en maakte voor u een interessante selectie vanuit het standpunt van het onderwerp geschiedenis.

Themadag “De geschiedenis verteld/t”

De Boekenbeurs wordt georganiseerd door de beroepsvereniging Boek.be. Gewoontegetrouw vinden er tijdens de beurs een aantal themadagen plaats. Dit jaar is dat niet anders. Op zondag 5 november staat onder het motto “De geschiedenis verteld/t” het thema geschiedenis centraal. Wij selecteerden voor u:

  • de voorstelling van het boek “Hiram aan de Schelde” van K. Thys over 250 jaar vrijmetselarij in Antwerpen en omstreken door prof. dr. Jan Corbet (zaal Artes 11.30 uur);
  • een interview van Nicky Aerts (Radio 1) met Mieke De Loof en Sarah Dunant over de manier waarop je een goed historisch boek schrijft (zaal Themis 12.30 uur);
  • Marc Reynebeau over zijn nieuwste boek “Het nut van het verleden” waarin hij toelicht hoe mensen met de geschiedenis omgaan (zaal Artes 12.30 uur);
  • Diane De Keyzer en Walloniëkenner Guido Fonteyn die samen met journalist Dirk Musschoot spreken over “Meesters, meiden en boeren in België” (zaal Themis 13.30 uur).

Ook in het kader van de themadag rond geschiedenis kunt u op de boekenbeurs (stand 440) op zondag 5 november van 11 tot 12 uur live luisteren naar Rondas van radio Klara. Programmamaker Jean-Pierre Rondas spreekt er met de Amerikaanse politicoloog Tony Judt over diens nieuwste boek “Geschiedenis van Europa van 1945 tot nu”. Judt komt in Antwerpen onder andere kijken naar een straatje waar zijn vader (“de jood Judt”) een winkeltje had. Die straat heette volgens vader Judt de Longe Keevitz-straat.

Op verschillende beursdagen vinden er activiteiten rond het thema “Politiek, geschiedenis en buitenland” plaats. Speciaal hieruit onthouden we Regine Beer: “Mijn leven als KZ A 5148”. Regine Beer vertelt over haar ervaringen in het concentratiekamp Auschwitz. In dit boek heeft zij het over de manier waarop ze de totale ontmenselijking tracht te verwerken en na de oorlog een nieuw leven opbouwt (donderdag 2 november, 14.00 uur, zaal Architectura rechts).

Uitgeverijen en boekhandels

Verschillende uitgeverijen en boekhandels richten zich met hun hele of een deel van hun fonds op het onderwerp geschiedenis. Een selectie (gegroepeerd per hall): The House of Books (stand 111-116), Universitaire Pers Leuven (stand 119), Artus Uitgevers (stand 121), Epo (stand 126), Brepols Publishers (stand 130), Mens & Cultuur uitgevers (stand 204), De Groene Waterman (stand 223), Davidsfonds
(stand 302), Academia Press (stand 304), Agora (stand 307), Lannoo Uitgeverij (stand 308-310-311), LannooCampus (stand 309), Van Halewyck (stand 317-319), C.
De Vries-Brouwers (stand 434), De Krijger (stand 447).

Zoek… vind… vind meer…

Als genealoog maakt u bij uw onderzoek niet alleen gebruik van archiefinstellingen en archiefdocumenten, maar ook van bibliotheken en boeken. Als u regelmatig naar een boek op zoek gaat, dan is er nu goed nieuws voor u.

Tijdens de vooropening van de zeventigste Boekenbeurs lanceerde Vlaams minister voor Cultuur Bert Anciaux de nieuwe website www.bibliotheek.be
van de Vlaamse overheid. Deze website vervangt het verouderde bib.vlaanderen.be. De website is onder andere een bibliografische databank waarin u titels kunt zoeken en dan kunt nagaan of deze aanwezig zijn in de zes grootste Vlaamse en Brusselse bibliotheken (Antwerpen, Brugge, Brussels gewest, Gent, Hasselt en Limburg) die bij het project betrokken zijn. Ook bijvoorbeeld websites en tijdschriftartikels zijn in de databank opgenomen. Rechtstreeks zoeken doet u via zoeken.bibliotheek.be.

Eigenlijk bestaat de databank al twintig jaar, maar ze kreeg een eigentijdse look en werd veel gebruiksvriendelijker gemaakt. VVF-Brussel onderwierp de nieuwe zoeksite aan een kleine test. We zochten op de onderwerpen familiekunde en genealogie, naar de publicaties van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde en de werken van auteur Johan Roelstraete.

Als toemaatje zochten we voor u de titel Uw stamboom op de computer op. Klikt u eens door op de titel en dan onderaan op Bezit: Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek. U ziet dan meteen of het boek in deze bibliotheek momenteel aanwezig is of uitgeleend (en tot wanneer). Deze doorklik werd mogelijk gemaakt door de databank van zoeken.bibliotheek.be via een link te koppelen aan de lokale catalogus van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek. U kunt dit uiteraard ook voor de andere bibliotheken uitproberen.

Meer over de Boekenbeurs

Alle verdere informatie over de Boekenbeurs vindt u op: www.boekenbeurs.be.

From → nieuws

Comments are closed.