Skip to content

Blind Date 58: speel het spel van de ontmoeting!

by Patrick Vanhoucke on december 31st, 2006

In 2008 vieren we 50 jaar Expo 58. De Erfgoedcel
Brussel
en Brussel behoort ons toe / Bruxelles nous appartient slaan de handen in elkaar. Zo ontstond het initiatief Blind Date 58, een ontmoeting tussen twee stedelingen: een Babbeleer die vertelt en een Kurieuzeneus die vragen stelt.

Kurieuzeneuzen gezocht!

Wat blijft, naast het Atomium, nog over van Expo 58? Vraag het aan wie het meemaakte! Expo 58 zette Brussel internationaal in de kijker. Voor het eerst aten de Belgen softijs, dronken ze cola, keken ze kleurentelevisie en bewonderden ze de Spoetnik.

Ga als Kurieuzeneus de uitdaging aan en doe een blind date met iemand die het meemaakte, een Babbeleer. Ontsluier de verhalen over Expo 58 en over het Brussel van die tijd. Hoe heeft je Babbeleer die “moderne” tijd beleefd? Wat at hij graag? Wat vertelt hij/zij er vandaag nog over? Wat waren zijn/haar toekomstbeelden toen? Wat blijft daarvan over?

Bent u de Kurieuzeneus die we zoeken? Speel dan het spel van de ontmoeting. Doe mee aan Blind Date 58. Maak kennis met de Babbeleers op de website www.blinddate58.be of via het bezoeken van één van de huizen van vertrouwen (o.a. de Markten, Pele Mele, Plaizier, le Pantin, Salon 58, Bar Sabir, le Bonheur, Taverne 58) waar de albums met Babbeleers ter inzage liggen.

Geen beter moment dan nu: geef jezelf een conversatie cadeau!

Babbeleers gezocht!

U herinnert zich ongetwijfeld Expo ’58: u bezocht de expo, of werkte er zelfs! Wat betekende Expo ’58 voor u? Wat herinnert u zich nog van uw bezoek aan de Expo? Of werkte u tijdens de expo als hostess? Misschien bouwde u wel mee aan een van de paviljoenen? Of u bezocht de wereldtentoonstelling met de klas?

Als u er toen bij was, kan u ons helpen om dit waardevolle stukje collectief geheugen in stand te houden. Blind Date 58 biedt u de kans in gesprek te gaan met een Kurieuzeneus en honderduit over die “moderne” tijd te vertellen!

Herken je jezelf als een geknipte Babbeleer? Speel het spel van de ontmoeting. Doe mee aan Blind Date 58.

Meer info, contacteer BNA-BBOT via muriel@bna-bbot.be of tel. 02 223 21 51 of kijk op www.blinddate58.be om te weten wat u best doet…

Algemeen kader: Expo ’58 – het project

De wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel staat bij heel wat mensen in het geheugen gegrift. Tot op vandaag wordt het verhaal van Expo ’58 bepaald door onderzoek dat focust op de architectuur, de stand van de technologie, het geloof in de vooruitgang… Nogal snel wordt de wereldtentoonstelling voorgesteld als vernieuwend op vlak van architectuur en technologie.

Onder de koepel van het interstedelijk project Expo ’58: back to the future zijn erfgoedcellen in Vlaanderen en in Brussel op zoek naar getuigenissen en (beeld)materiaal. De bedoeling is het verhaal over Expo 58 te nuanceren en van onderuit te documenteren. Dit gebeurt door ervaringen en belevenissen van bezoekers centraal te plaatsen en vast te leggen. Niet minder dan 43 miljoen bezoekers gingen naar Expo ’58. Wat waren hun verwachtingen? Wat herinneren ze zich nog van hun bezoek? Of werkten ze er zelfs? Heeft Expo ’58 impact gehad op hun leven?

Naast die verhalen zijn de organisatoren op zoek naar (beeld)materiaal (foto’s, filmpjes, en andere sporen) dat de getuigen nog in hun bezit hebben. Op deze manier zal een nieuwe collectie persoonlijke stukken rond Expo ’58 gegenereerd worden.

Samengevat wil men nagaan welk spoor de wereldtentoonstelling van 1958 – vaak omschreven als een ontmoeting met de toekomst – vandaag heeft nagelaten bij de bezoekers en werknemers van toen. Tegelijkertijd wordt ook particulier erfgoed (foto’s, souvenirs…) opgespoord en in beeld gebracht. Een selectie uit het verzamelde beeldmateriaal uit Vlaanderen en Brussel wordt samen met de getuigenissen gebundeld in een geheugenkaart Expo ’58: een databank consulteerbaar via een website. In 2008, 50 jaar na de Expo, zullen de resultaten van het onderzoek op verschillende manieren kenbaar worden gemaakt.

Voor Brussel, contacteer de Erfgoedcel Brussel-VGC op erfgoedbrussel@vgc.be of tel. 02 208 02 33. U kunt voor Brussel reeds de eerste verhalen beluisteren op www.blinddate58.be of zelf een blind date 58 reserveren met een van de Babbeleers.

Bron: persbericht Erfgoedcel Brussel Vlaamse Gemeenschapscommissie

From → nieuws

Comments are closed.