Skip to content

Vlaams cultuurminister Anciaux bezoekt VVF

by Patrick Vanhoucke on januari 14th, 2007

Op maandag 8 januari 2007 was Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Bert Anciaux te gast in het Nationaal Centrum voor Familiegeschiedenis van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF) te Merksem. De minister was vergezeld van zijn adjunct-kabinetschef Jan Denolf. Het ging om een werkbezoek dat de minster een beeld moest geven van de doelstellingen en de werking van het centrum.

Na een opwarmende kop thee en een al even verwarmend welkomstwoord van nationaal VVF-voorzitter Edgard Seynaeve gaf centrumdirecteur Jan Vanderhaeghe uitleg over de geschiedenis, de doelstellingen en de werking van het Nationaal Centrum voor Familiegeschiedenis.

Het centrum is een vroegere bakkerswoning, gebouwd in 1906 en sinds 1989 eigendom van de VVF. In de documentenzaal gaf Jan Vanderhaeghe een overzicht van de verschillende stappen in het genealogisch onderzoek en van de documenten die hier ter beschikking zijn. De minister luisterde geïnteresseerd en vond zelfs een kwartierstaat waarmee hij een medewerker een plezier kan doen. Een kopie van het document zal hem later worden bezorgd.

Alvorens naar de leeszaal te gaan, loopt het gezelschap even langs bij de dames Dominique van den Eynde-Barri en Emmy Julliams van de administratie. De minister is onder de indruk als hij hoort over welke hoeveelheid geklasseerde bidprentjes (ca. 600.000 stuks) en rouwbrieven (ca. 350.000 stuks) het centrum beschikt en dat deze allemaal gratis ter beschikking werden gesteld door milde schenkers.

Ook de efficiëntie van de rolbibliotheek (compactus) kon de waardering van de minister wegdragen. De minister vindt het een goed initiatief dat het merendeel van de aanwezige documenten daarenboven verzameld en doorzoekbaar is via de Centrum Antwerpen Databank (CAD) die ter plaatse kan worden geraadpleegd. Dat de catalogus van alle boeken zelfs via het internet gratis raadpleegbaar is, was hem niet bekend.

From → nieuws

Comments are closed.