Skip to content

Adel in Vlaanderen: verleden, heden en toekomst

by Patrick Vanhoucke on augustus 16th, 2010

In 1954 verscheen het boek Adel in Vlaanderen, van de hand van Hubert d’Ydewalle, gestorven in Duits krijgsgevangenschap in april 1945. Hij beëindigde zijn manuscript enkel dagen voor zijn wegvoering. Zijn weduwe liet het na de bevrijding uitgeven. In zijn boek behandelt de auteur de rol en de verplichtingen van de adel in Vlaanderen.

Jonkheer Paul de Pessemier ’s Gravendries, die eerder de biografie van ridder Hubert d’Ydewalle schreef (Lannoo, 1997), achtte de tijd rijp een geactualiseerde versie van Adel in Vlaanderen te publiceren. Zijn boek Adel in Vlaanderen: verleden, heden en toekomst zal eind november van dit jaar verschijnen. Het werk behandelt o.a. de oorsprong en de ontwikkeling van de adel; de adel en het Vlaamse volk; de activiteiten van de adel; het adelsbeleid vandaag; en de adel in Vlaanderen. In een naschrift geeft de auteur ook een aantal relevante statistische gegevens over de (Belgische) adel: hun aantal volgens titel, provincie en ouderdom. Dit op basis van de door graaf Roland Le Grelle verzamelde cijfers.

De families die in het boek worden vermeld zijn:

Baut de Rasmon, Bethune, Boeykens, Buysse, Cardon de Lichtbuer, Carton de Wiart, Coecke, Coninx, Coppé, Coppieters, d’Arenberg, d’Arschot-Schoonhoven, d’ Aspremont-Lynden, d’Alcantara, d’Haene de Steenhuyse, d’Oultremont, d’Udekem d’Acoz, d’Ursel, d’Yve, d’Ydewalle, Davignon, de Croÿ, de Beauffort, de Beaufort Spontin, de Bethune, de Bethune-Hesdigneul, de Bourbon, de Broqueville, de Brouchoven de Bergeyck, de Donnea, de Habsbourg Lorraine, de Duve, de Favereau de Jeneret, de Gerlache de Gomery, de Hemptinne, de Kerchove, de Lalaing, de Lichtervelde, de Liedekerke, de Ligne, de Limburg Stirum, de Looz-Corswarem, de Lobkowicz, de Lophem, de Maere d’Aertrycke, de Man, De Meester, de Meester, de Merode, de Merode-Westerloo, De Meyer, de Pélichy, de Pierpont, de Plotho d’Inghelmunster, de Radiguès, de Renesse, de Riquet Caraman Chimay, Ruffo de Bonneval, de Smedt, de Theux, de Thiennes, de Trazegnies, de Vrière, De Winne, della Faille de Leverghem, della Faille, Doornaert, du Bus de Warnaffe, du Parc Locmaria, du Sart de Bouland, Eyskens, Frimout, Garibaldi, Gentils, Gillès de Pélichy, Harmel, Havel, Huyghebaert, Imperiali, Janssen, Janssens, Kervyn, Kieboom, Krings, Lannoo, Le Bailly, Le Grelle, Lippens, Marnix van Sint-Aldegonde, Merckx, Moretus Plantin de Bouchout, Neels, Pecsteen, Peers, Pierlot, Piot, Powis, Raveel, Reylandt, Roelants, Rogge, Rotsaert, Ruzette, Santens, Sarkozy, Schamp, Snoy et d’Oppuers, Snoy, van Caloen, van de Werve, Van den Abeele, van der Burch, van der Noot d’Assche, van der Plancke, van Hoobrouck d’Aspre, van Outryve d’Ydewalle, Van Waeyenberge, van Waterschoot, van Zeeland, Verhaegen, Villain XIIII, Witte, Yourcenar.

U kunt voorintekenen voor Adel in Vlaanderen: verleden, heden en toekomst via e-mail dirkleermakers@aol.com, fax 09 231 66 14 of per post: Dirk Leermakers, d’Hoogvorstlaan 32, 1860 Meise. U vermeldt uw naam en uw adres en schrijft het bedrag van 19,50 euro (4,50 euro verzendkosten inbegrepen) over op rekening 363-0755682-92 van “Adel in Vlaanderen” te 1860 Meise.

From → publicaties

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tweets that mention Adel in Vlaanderen: verleden, heden en toekomst | VVF-Brussel vzw -- Topsy.com

Comments are closed.