Skip to content

Genealogie en internet #01: fora voor vraag en antwoord

by Patrick Vanhoucke on november 20th, 2011

Toen VVF-Brussel ruim vijf jaar geleden met een eigen website startte, hebben we aan die website vrijwel meteen een rubriek met links toegevoegd. Een verzameling betrouwbare en actuele websites die interessant zijn voor de beginnende en de gevorderde genealoog. Eerst werden al die links manueel verzameld en bewaard. Met de migratie van de website naar WordPress werden de links overgezet naar Delicious, een platform dat het toevoegen, maar vooral ook het systematisch indelen van de websites veel gemakkelijker maakte.

Ondertussen bevat de Delicious-pagina van VVF-Brussel bijna 700 websites. Tijd dus om daar eens uitgebreid aandacht aan te besteden. Daarom deze nieuwe reeks “Genealogie en internet”. In elke aflevering besteden we aandacht aan websites in een van de grotere rubrieken op de Delicious-pagina.

De voornaamste rubrieken met links kunnen rechtstreeks via de website van VVF-Brussel worden geraadpleegd. Aan de rechterkant van de website bevindt zich een blauw-paars-rode woordenwolk. Elk van de woorden in de wolk komt overeen met een rubriek. Wie op een woord klikt, komt automatisch terecht op de gekozen rubriek in de Delicious-pagina. Daarna kunt u zelfs rubrieken combineren om het resultaat te verfijnen en precies de websites te vinden die u zoekt. Wilt u minder voorkomende rubrieken bekijken? Dan vertrekt u beter rechtstreeks op de Pinboard van Familiekunde Brussel.

In de eerste aflevering van deze reeks besteden we aandacht aan een aantal interessante fora waar u vragen met betrekking tot genealogie of genealogisch getinte onderwerpen kunt stellen. U kent wellicht al de provinciale groepen op Yahoo! die destijds door de VVF (nu Familiekunde Vlaanderen) werden ingericht. Maar er zijn er veel meer. Zelfs buitenlandse.

De Nederlandse fora zijn min of meer gestructureerd zoals de Vlaamse: voor bijna elke Nederlandse provincie is er een forum. Maar er zijn ook enkele meer algemene fora, die bijvoorbeeld de hele Benelux omvatten, en zelfs een forum dat specifiek gericht is op de uitwijking vanuit Vlaanderen en Nederland in de 16de eeuw.

De Franse fora zijn algemener. Zo is er bijvoorbeeld een forum voor heel Frankrijk en Zwitserland, maar ook een forum voor Nord-Pas-de-Calais.

Ook de Duitse fora zijn algemener, maar voor bijvoorbeeld Lotharingen en de voormalige Duitse gebieden zijn er afzonderlijke fora.

Er zijn ook fora die eerder thematisch dan geografisch georiënteerd zijn, bijvoorbeeld over de geschiedenis van het Belgische leger, over de gedeporteerden in de Tweede Wereldoorlog, over genealogische software of heraldiek.

Heeft u een link ontdekt die niet meer werkt? Of vond u zelf een website die niet in onze collectie zou misstaan? Laat het ons dan zeker weten via ons contactformulier. Let wel: websites met heel specifieke informatie (bijvoorbeeld bronbewerkingen) over gemeenten buiten het Brusselse gewest nemen we in principe niet op.

Comments are closed.