Skip to content

Oproep: herkent u de locatie van deze foto?

by Patrick Vanhoucke on november 23rd, 2011

De locatie op de foto is ondertussen geïdentificeerd. Het gaat om een foto die gemaakt is in Luik op 3 augustus 1942 (en dus niet op 8 augustus, zoals de tekst op de achterkant van de foto leek te suggereren).

Herman Van Goethem is curator van Kazerne Dossin in Mechelen, het museum dat gewijd zal worden aan de Holocaust van de Tweede Wereldoorlog en aan de mensenrechten. Vanuit de Dossinkazerne werden duizenden joden tussen 1942 en 1944 gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Van Goethem kwam onlangs in het bezit van een foto van een groep joden die staat te wachten op een transport. Het blijkt een zeer zeldzame foto te zijn, want er zijn geen foto’s van deportatie buiten de Kazerne Dossin om.

Op de achterkant van de foto staat in blauwe inkt: “Départ de juifs, 8 août 1942”. De foto werd ergens tussen Mechelen en Auschwitz genomen. In België liep het spoortraject naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau normaal van Mechelen naar Leuven, Luik, en dan via Aken verder Duitsland in. Soms liep het traject ook over Brussel.

Départ de juifs, 8 août 1942

Départ de juifs, 8 août 1942

Herman Van Goethem weet al veel over deze foto behalve de locatie waar zij is genomen. Belangrijk bij het bepalen van de locatie is het hek dat achteraan op de foto te zien is. Het gaat om een breed en hoog oudijzeren hek met een soort neogotisch motief.

Van Goethem heeft tot nu toe nog geen bruikbare informatie gekregen. Weet u waar de foto werd genomen, of beschikt u over meer informatie om de locatie te bepalen, neem dan contact met:

info@kazernedossin.eu
Kazerne Dossin
Sint-Katelijnestraat 139
2800 Mechelen

Op DeRedactie.be vertelt curator Herman Van Goethem over de foto.

From → nieuws

Comments are closed.