Skip to content

Erfgoed en de Digitale Week in Brussel

by Patrick Vanhoucke on maart 30th, 2012

Leren hoe archiefstukken worden gedigitaliseerd? De webcatalogus van het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) leren gebruiken? Problemen met het terugvinden van digitale bestanden? Digitaal beeld, geluid en video bewaren voor het nageslacht? Een (genealogische) blog opzetten? Delicious gebruiken om uw verzameling weblinks te beheren? Via Facebook nieuwtjes uitwisselen met familie, vrienden en kennissen?

De Digitale Week loopt van zaterdag 21 tot en met vrijdag 27 april 2012 en is een week vol multimedia-activiteiten in heel België, steeds gratis of zeer goedkoop. De activiteiten zijn divers, dus zowel beginners als mensen met wat meer ervaring zijn welkom. De Digitale Week is een initiatief van Linc vzw. Het AMVB (Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel), Familiekunde Vlaanderen regio Brussel en Packed vzw (expertisecentrum digitaal erfgoed) doen mee en maken er samen een week over digitaal erfgoed van.

U kunt gratis aan de onderstaande activiteiten deelnemen. Alle sessies vinden plaats in het AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel.

Programma

Zaterdag 21 april 2012 – 10.00 uur
Archiefstukken digitaliseren (AMVB)

Een papieren archiefstuk verschijnt niet zomaar op het web. U vertrekt in het depot en ziet hoe archiefstukken geselecteerd en bewaard worden. U maakt kennis met alle mogelijkheden van een digitale boekenscanner en problemen die kunnen opduiken bij het online publiceren.

Zaterdag 21 april 2012 – 14.00 uur
Webcatalogus ADLIB (AMVB)

Het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) ontsluit haar volledige collectie via een webcatalogus die u thuis online kunt raadplegen. In de catalogus kunt u archiefstukken, boeken, kranten, tijdschriften en museumobjecten zoeken. In deze sessie leert u hoe een digitale informatiefiche wordt ingevuld, hoe u efficiënt kunt zoeken en welke informatie u op zo’n fiche kunt terugvinden.

Dinsdag 24 april 2012 – 10.00 uur
DigiGIDS voor beginners (AMVB)

Problemen met het terugvinden van digitale bestanden? Administratie, huiswerk van de kinderen, vakantiefoto’s en filmpjes staan verspreid op pc, USB-stick, DVD, externe harde schijf, misschien nog op diskettes? Met eenvoudige basisprincipes leert u hoe u bestanden efficiënt kunt ordenen en benoemen.

Dinsdag 24 of donderdag 26 april 2012 – 14.00 uur
Bewaren van digitaal beeld, geluid en video voor het nageslacht (Packed)

Digitale bestanden wil u voor lange tijd leesbaar houden. Software veroudert en na verloop van tijd zijn foto’s, audio- of videobestanden misschien niet meer te openen. Het gebruik van open archiveringsformaten is aangeraden. Die verzekeren dat het altijd mogelijk zal zijn uw bestanden te openen zonder kwaliteitsverlies. Packed vzw stelt enkele eenvoudige softwarepakketten voor: IrfanView (bewerken en omzetten van foto’s) en VLC Player (omzetten van geluidsbestanden en video). U leert hoe u deze gratis programma’s kunt downloaden en installeren. Voorkennis is niet vereist. Deze sessie staat open voor beginners en gevorderden. U kunt zelf digitale bestanden, al dan niet oude formaten, en/of hardware meebrengen.

Woensdag 25 of zaterdag 28 april – 10.00 uur
Genealogische blogs (Familiekunde Brussel)

U bent geïnteresseerd in stamboomonderzoek? Veel genealogen delen hun kennis en ervaring onder vorm van een blog, een soort dagboek op het internet. Tijdens deze presentatie bekijken we samen enkele blogs over genealogie. We tonen u ook hoe u zonder veel moeite zelf een blog kunt opzetten.

Woensdag 25 of zaterdag 28 april 2012 – 11.30 uur
Delicious (Familiekunde Brussel)

Wilt u websites op een handige manier bewaren, ze overal bij de hand hebben en ze ook met anderen delen? Dat kan met Delicious. Als voorbeeld bekijken we de verzameling van genealogische links die de Brusselse afdeling van Familiekunde Vlaanderen heeft verzameld.

Donderdag 26 april 2012 – 10.00 uur
DigiGIDS voor kleine organisaties (AMVB)

Het project DigiGIDS wil vzw’s en feitelijke verenigingen sensibiliseren en motiveren om bewust om te gaan met hun digitaal archief. Een efficiënt geordende administratie maakt het een stuk makkelijker om alle taken uit te voeren. Bovendien zijn vzw’s wettelijk verplicht hun werking te documenteren. Tijdens deze sessie geven we een proevertje van het vormingstraject dat het AMVB aanbiedt aan kleine organisaties. We kijken hoe u met enkele eenvoudige principes bestanden geordend kunt bewaren en eenvoudig kunt terugvinden. Ook problemen met het maken van back-ups en het bewaren van mails kunnen aan bod komen.

Opgelet: uitgesteld wegens te weinig belangstelling.
Zaterdag 28 april 2012 – 14.00 uur
Facebook voor senioren (Familiekunde Brussel i.s.m. Muntpunt BIB)

U wilt via Facebook nieuwtjes uitwisselen met familie, vrienden en kennissen? U leert hoe dat kan. U maakt kennis met de mogelijkheden van Facebook en leert uw privacy te beschermen. Facebook is ook geschikt om in contact te komen met mensen die in erfgoed of stamboomonderzoek zijn geïnteresseerd.

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.