Skip to content

Voordracht over het dateren en bewaren van (oude) foto’s

by Patrick Vanhoucke on april 15th, 2012

Op zaterdag 23 juni kunt u van 14.00 tot 16.00 uur in het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) komen luisteren naar een voordracht van Peter Eyckerman over het dateren van oude foto’s. Als toemaatje krijgt u ook tips voor het bewaren van (oude) foto’s.

U heeft vast nog ergens oude familiefoto’s liggen, maar als de betrokkenen niet meer leven, is het vaak moeilijk te achterhalen wie er op de foto’s is afgebeeld en wanneer of waar de foto’s zijn gemaakt. Een datering van een foto geeft een antwoord op het ‘Wanneer?’ maar kan in combinatie met andere gegevens ook tot een antwoord op de vragen ‘Waar?’ en ‘Wie?’ leiden.

Tijdens de voordracht komen de volgende vragen aan bod komen:

  • Hoe kan je oude foto’s het best dateren? Welke elementen zijn daarbij belangrijk?
  • Welke dateringsmethodes zijn er en op welke bronnen kunnen we terugvallen?
  • Wat kunnen we eventueel nog meer afleiden uit de inhoud van een foto?
  • Wat zijn de risico’s bij bewaring en op welke manier bescherm en bewaar je foto’s het beste?

Peter Eyckerman is van opleiding landbouwkundig ingenieur, informaticus en gegradueerde in het bibliotheekwezen en de documentaire informatiekunde. Peter werkte de voorbije jaren als software developer, maar heeft sinds kort van zijn hobby zijn beroep gemaakt en doet nu professioneel aan genealogie. Ook voor het ontwikkelen van software op het vlak van erfgoed, heemkunde en genealogie kunt u bij hem terecht. Op zijn blog Spoorzoeker schrijft hij regelmatig over onlinebronnen om stambomen en familiegeschiedenissen te stofferen.

Deze voordracht is gratis. We adviseren u wel om in te schrijven. Dit vergemakkelijkt de organisatie. Op zaterdag 23 juni is ook het documentatiecentrum van Familiekunde Brussel geopend. Wie genealogische vragen heeft is reeds vanaf 10.00 uur welkom in het AMVB.

U vindt het AMVB op de Arduinkaai 28 (vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg) in Brussel. De metrohaltes IJzer (lijn 2 en 6) en Sint-Katelijne (lijn 1 en 5) bevinden zich op 5 minuten wandelafstand van het AMVB.

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.