Skip to content

De Belgische adel gewikt en gewogen

by Patrick Vanhoucke on oktober 2nd, 2013

Circa 30.000 Belgen bezitten een echte adellijke naam. De oudste adel dateert uit de vroege Middeleeuwen. Andere adel is in de 18de en 19de eeuw ontstaan. Naast de welstellende adel kent men ook deze die doodgewone beroepen uitoefenen om te overleven. Ze wonen niet meer in kastelen of grote villa’s. Bij nog anderen was één enkel familielid van adel (de moeder van Audrey Hepburn was barones Ella van Heemstra). Ook onze monarchie doet vandaag weinig beroep op de adel in tegenstelling tot de Britse aristocratie.

Vanaf 1917 verliet de Russische adel massaal Rusland. Velen begonnen een volledig nieuw leven in West-Europese landen en in het Brussels gewest. Veel minder bekend is de verzetsrol van de Belgische adel tegenover nazi-Duitsland. Velen stierven in een concentratiekamp.

Op donderdag 24 oktober 2013 kunt u van 14.00 tot 16.30 uur in het Magrittezaaltje van het Goudblommeke van Papier komen luisteren naar Hugo Neirinckx die een spreekbeurt houdt over “Blauwbloed: de Belgische adel gewikt en gewogen, van hoog tot laag” (inclusief de Russische en Poolse adel).

De spreekbeurt is een organisatie van de club Cultuur en Toerisme +50 van de Federatie Onafhankelijke Senioren (FedOs vzw).

Toegang: 5 euro voor leden van Familiekunde Vlaanderen; 7 euro voor niet-leden, ter plaatse te betalen. Inschrijven doet u via het inschrijfformulier of telefonisch via 02 269 54 02.

Het café Goudblommeke van Papier vindt u in de Cellebroersstraat 55 in Brussel, vlakbij de Kapellekerk en op wandelsafstand van het Centraal Station en metro.

From → agenda derden

One Comment
  1. Christian Boone permalink

    Belangrijk de adel door de eeuwen heen in zijn sociale context te plaatsen. Zo’n spreekbeurt – met debat? – is welgekomen.

Comments are closed.