Skip to content

Website Familienaam.be vernieuwd

by Patrick Vanhoucke on juli 30th, 2014

Je familienaam is een eerste hulpmiddel om je familiegeschiedenis uit te vlooien. De verspreiding van je familienaam kan je immers al een indicatie geven van de regio van herkomst van je voorouders. Daarom hebben velen wellicht al eens hun familienaam opgezocht via Familienaam.be om te zien hoeveel naamgenoten er in België leven en waar ze zich situeren.

De website Familienaam.be kreeg onlangs een grote update en een nieuw jasje. Via de website zijn nu de gegevens uit het Belgisch bevolkingsregister van 2008 raadpleegbaar naast deze van 1998. Je kan dus nagaan hoe het aantal naamgenoten in België evolueerde tussen 1998 en 2008. Bovendien kun je zelf de kleur van de kaart kiezen.

De cartografische tool werd verfijnd. Je kunt nu veel gemakkelijker per gemeente zien hoeveel naamgenoten er wonen. Zelfs in relatieve aantallen, via procenten ten opzichte van de totale bevolking.

Bijzonder handig is ook het feit dat je bij het opzoeken van een naam de resultaten gepresenteerd krijgt via een uniek webadres. Zoek je bijvoorbeeld op de familienaam “Paesbrugge”, dan wordt het zoekresultaat vervat in het webadres http://www.familienaam.be/Paesbrugge. Dit is erg handig als je deze informatie met anderen wilt delen via e-mail of op je eigen website.

Ann Marynissen en haar echtgenoot Paul Bijnens zijn de initiatiefnemers en beheerders van Familienaam.be. In samenwerking met Familiekunde Vlaanderen komt er een tweede uitbreiding van de website, door de toevoeging van het bekende woordenboek van de familienamen van Frans Debrabandere. Op die manier zul je zowel de verspreiding van een familienaam als de betekenis ervan kunnen opzoeken. Via de website wordt tevens een toelichting gegeven over de historiek van de familienaamgeving in België.

De vernieuwing van de website Familienaam.be werd gerealiseerd met financiële en logistieke steun van Familiekunde Vlaanderen.

We nodigen je van harte uit om de vernieuwde website te ontdekken!

Comments are closed.