Skip to content

Erfgoeddag 2015 – Erf!

by Patrick Vanhoucke on januari 12th, 2015

Op Zondag 26 april 2015 nodigen Familiekunde Brussel en het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) u van harte uit ter gelegenheid van Erfgoeddag 2015.

De Erfgoeddag besteedt dit jaar speciaal aandacht aan een specifieke component van het woord ‘erfgoed’: erven. Wat is de relatie tussen erven, erfenis en erfgoed? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen erven en erfgoed? Hoe belangrijk waren erfenissen voor de samenstelling van collecties in onze musea, bibliotheken en archieven? Van welk erfgoed zijn onze kinderen en kleinkinderen erfgenamen en hoe gaat dat dan?

Familiekunde Brussel nodigde archivaris Harald Deceulaer van het Rijksarchief te Anderlecht uit om uitleg te geven over:

  • het Notariaat van Brussel en de recent verworven toegang op de 17de en 18de eeuw door de nota’s De Jonghe d’Ardoye (11 delen of 5.500 pagina’s analyses van akten, mét index);
  • de recent ontsloten procesdossiers over erfeniskwesties in de Raad van Brabant (17de en 18de eeuw);
  • het recent verworven en ontsloten archief van het Enig Hypotheekkantoor van Brussel, tussen 1799 en 1913 (hierdoor is het mogelijk om alle transacties van het onroerend goed terug te vinden uit het gerechtelijk arrondissement Brussel).

Voor genealogen zijn deze bronnen een ware goudmijn, dus kom zeker luisteren van 14.00 tot 16.00 uur. U kunt ook specifieke vragen stellen. Ter gelegenheid van de Erfgoeddag is deze voordracht helemaal gratis.

U vindt het AMVB op de Arduinkaai 28 (vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg) in Brussel. De metrohaltes IJzer (lijn 2 en 6) en Sint-Katelijne (lijn 1 en 5) bevinden zich op 5 minuten wandelafstand van het AMVB.

Inschrijven is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Dit doet u met het onderstaande inschrijvingsformulier.

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.