Skip to content

Gegidste tentoonstelling Karel Buls in het AMVB

by Patrick Vanhoucke on oktober 14th, 2015

Op zaterdag 28 november 2015 kunt u van 14.00 tot 16.00 uur deelnemen aan een gegidste rondleiding in de tentoonstelling “Karel Buls: een inspiratie” in het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB). Dankzij de samenwerking tussen het AMVB en Familiekunde Brussel kunnen we deze rondleiding aan onze leden aanbieden.

Karel Buls (1837-1914) was burgemeester van de stad Brussel van 1881 tot 1899. Aanvankelijk was Buls goudsmid en schooldirecteur. Als liberaal politicus bouwde hij in het snel verfransende Brussel een Nederlandstalig onderwijsnet van overheidsscholen uit. Het atheneum Karel Buls in Laken werd naar hem genoemd. Buls redde verschillende historische gebouwen van de sloop en hij was oprichter van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Op 16 december 1899 nam Buls ontslag als burgemeester van Brussel uit onvrede met het stedenbouwkundig beleid van koning Leopold II en de aanleg van de Kunstberg. Ondanks die onvrede was hij er nochtans in geslaagd om Leopold II in 1887 in de KVS een toespraak te laten houden in het Nederlands.

In de tentoonstelling “Karel Buls: een inspiratie” maakt u kennis met de visie van Karel Buls op een toegankelijk onderwijs en een leefbare stad.

U vindt het AMVB op de Arduinkaai 28 (vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg) in Brussel. De metrohaltes IJzer (lijn 2 en 6) en Sint-Katelijne (lijn 1 en 5) bevinden zich op 5 minuten wandelafstand van het AMVB.

Om deel te nemen aan de rondleiding dient u zich in te schrijven. Dat doet u met het onderstaande inschrijvingsformulier.

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.