Skip to content

Prof. dr. Magda Devos over “De herkomst van uw familienaam”

by Patrick Vanhoucke on december 26th, 2015

Op zaterdag 30 april 2016 biedt Familiekunde Brussel u van 14.00 tot 16.00 uur in het AMVB de gelegenheid om te komen luisteren naar een lezing van Magda Devos over de herkomst en betekenis van familienamen.

Ooit was er een tijd dat mensen met één enkele naam door het leven gingen. Op den duur waren er echter binnen de middeleeuwse gemeenschappen te veel mensen met dezelfde voornaam, en drong een nadere onderscheiding zich op. Dat gebeurde door de naamdragers een bijnaam toe te kennen. Al onze familienamen gaan terug op betekenisvolle bijnamen, die ons iets vertellen over de eerste naamdrager.

In de lezing wordt ingegaan op de grote verscheidenheid in onze familienamen en op de moeilijkheden die we ondervinden om de oorspronkelijke betekenis van familienamen bloot te leggen. De spreekster zal ook ingaan op de betekenis van een aantal in de streek courant voorkomende familienamen. Deze voordracht organiseren we in samenwerking met Willemsfonds Brussel.

Prof. dr. Magda Devos is ere-professor van de Universiteit Gent. Ze was jarenlang projectleider van het Woordenboek van de Vlaamse dialecten.

Inschrijven doet u met het onderstaande formulier. Uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het verschuldigde bedrag op ons rekeningnummer IBAN BE60 7340 0412 8670 BIC KREDBEBB m.v.v. de datum van de activiteit. Leden van Familiekunde Vlaanderen / AMVB / Heemkring De Swaene / Willemsfonds betalen 3 euro. Niet-leden betalen 5 euro. Als u snel inschrijft, maakt u kans dat de herkomst van uw eigen familienaam in de lezing wordt toegelicht.

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.