Skip to content

Lezing: De historische waarde van de Belgische frank

by Patrick Vanhoucke on december 20th, 2016

Zaterdag 20 mei 2017 van 14.00 tot 16.00 uur
Arduinkaai 28, 1000 Brussel

Op zaterdag 20 mei 2017 kunt u bij Familiekunde Brussel komen luisteren naar een lezing van Peter Scholliers over “De historische waarde van de Belgische frank”. Deze lezing is een samenwerkingsverband met Willemsfonds Brussel.

De Belgische frank (1832-2002), kent u hem nog? In de Franse Tijd circuleert hij in onze contreien en wordt vanaf de jaren 1830 gekoesterd en na 1990 zelfs symbool (naast koning, wafels/friet en voetbal) van de Belgische eenheid. Hij kreeg het nochtans hard te verduren, zeker tijdens en net na beide wereldoorlogen of tijdens devaluaties in de jaren 1930 en 1980. Wie zich inlaat met de studie van het verleden, krijgt te maken met de geschiedenis van onze frank. De metselaar verdiende 2,5 fr per dag in 1847, een doktersbezoek kostte 50 centiemen in 1886 en de eerste LP van de Rolling Stones was 120 frank waard in 1963. Deze lezing geeft u meer uitleg over de waarde van het loon, het doktersbezoek, de LP of gelijk welk bedrag in frank.

Peter Scholliers studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij ook zijn doctoraat behaalde met onderzoek over lonen, koopkracht, de indexkoppeling en de levensstandaard in België tijdens het interbellum. Scholliers verricht onderzoek naar de geschiedenis van de sociale ongelijkheid, de levensstandaard, voedingsgeschiedenis en de geschiedenis van lonen en prijzen van 1800 tot vandaag.

Inschrijven doet u met het onderstaande formulier. Uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het verschuldigde bedrag op ons rekeningnummer IBAN BE60 7340 0412 8670 BIC KREDBEBB m.v.v. de datum van de activiteit. Leden van Familiekunde Vlaanderen / AMVB / Heemkring De Swaene / Willemsfonds betalen 5 euro. Niet-leden betalen 8 euro.

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.