Skip to content

Lezing: Tijdrekeningen en kalenders — uitgesteld

by Patrick Vanhoucke on december 31st, 2020

Vanwege onbeschikbaarheid van de spreker kan deze lezing dit jaar niet plaatsvinden. We proberen dit onderwerp te hernemen in 2022. We houden u verder op de hoogte via deze website en onze nieuwsbrief.

In 2021 wordt de 20e editie van Erfgoeddag gevierd. De organisatoren voorzien een feestweekend op 24 en 25 april 2021, helemaal in het teken van ‘De Nacht’.

Erfgoeddag: “De Nacht: tijdrekeningen en kalenders”
Zondag 25 april 2021 van 14.00 tot 16.00 uur

Tijdens de jaarlijkse Erfgoeddag staat in 2021 het thema “De Nacht” centraal. Familiekunde Brussel koos ervoor om het thema concreet in te vullen met een lezing rond tijdrekeningen en kalenders.

Pieter Donche vertelt ons over de kalenderhervorming van 1582 (Juliaans naar Gregoriaans), over de oude gewoonte om een nieuw jaar te starten op Pasen, 25 maart of Kerstdag, de oude manier om de schrikkeldag 4 dagen eerder in te lassen, de Republikeinse kalender en al de vreemde gevolgen, de soms Babelse verwarring en de moeilijkheden die het naast elkaar gebruiken van deze afwijkende systemen hebben op een correcte datering en hoe dat op te lossen. Geïllustreerd met veel anekdotes…

Vanwege onbeschikbaarheid van de spreker kan deze lezing dit jaar niet plaatsvinden. We proberen dit onderwerp te hernemen in 2022. We houden u verder op de hoogte via deze website en onze nieuwsbrief.

From → agenda

Comments are closed.