Skip to content

Lezing: Erfenisaangiften en andere bronnen afkomstig van de Registratie- en Hypotheekkantoren — 29.05.2021

by Patrick Vanhoucke on december 31st, 2020

Vanwege de door de overheid opgelegde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kan deze activiteit niet fysiek doorgaan. Bij gebrek aan inschrijvingen besliste het bestuur de activiteit ook niet digitaal te laten plaatsvinden, maar ze naar een later tijdstip te verplaatsen. We houden u verder op de hoogte via deze website en onze nieuwsbrief.

Lezing: Erfenisaangiften en andere bronnen afkomstig van de Registratie- en Hypotheekkantoren
Zaterdag 29 mei 2021 van 14.00 tot 16.00 uur
Arduinkaai 28, 1000 Brussel

Binnen het Rijksarchief zijn de archieven van de Registratie- en Hypotheekkantoren relatief onbekend. Voor de negentiende eeuw zijn ze nochtans een zeer rijke bron voor de genealoog.

Erfenisaangiften bevatten onvermoede informatie over de samenstelling van de gezinnen en hun welstand. In de archieven van de Registratiekantoren vind je daarnaast zowel notariële als onderhandse akten. In deze bronnen kan je de aard en de ligging van de eigendommen van je voorouders terugvinden vanaf het begin van de 19de eeuw. Specificaties over onroerend goed geven aanknopingspunten om heel wat terug in de tijd te gaan.

Waar vind ik de erfenisaangiften van mijn voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten mijn voorouders? Waar bevinden de archieven zich en hoe begin ik aan een opzoeking? Deze vragen, toegespitst op Brussel, komen aan bod in de lezing van François Antoine, diensthoofd van het Rijksarchief in Brussel.

Inschrijven doet u met het onderstaande formulier. Uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het verschuldigde bedrag op ons rekeningnummer IBAN BE60 7340 0412 8670 BIC KREDBEBB m.v.v. de datum van de activiteit. Leden van Familiekunde Vlaanderen / AMVB / Heemkring De Swaene / Willemsfonds betalen 5 euro. Niet-leden betalen 8 euro.

From → agenda

Comments are closed.