Skip to content

Erfgoeddag thema Beestig! — 23.04.2023

by Patrick Vanhoucke on december 28th, 2022

Waar is dat beestje? Hier is dat beestje!
Zondag 23 april 2023 van 10.00 tot 18.00 uur
Arduinkaai 28, 1000 Brussel

Op zondag 23 april 2023 slaan het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB), de genealogische vereniging Familiekunde Brussel en de heemkundige kring De Swaene van Anderlecht de handen in elkaar om er een onvergetelijk ‘beestige’ Erfgoeddag van te maken.

Wilt u verzekerd zijn van een plaatsje op onze lezingen? Schrijf u dan in via ons online formulier. Ons volledige programma vind u hieronder.

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.

Programma

doorlopend 10.00 – 18.00 uur
Tentoonstelling met werk van de Brusselse kunstschilder Alfons Draelants (1906-1997). Deze expo is een remake met dezelfde schilderijen die in 1992 in het stadhuis van Brussel werden getoond. Met een kwis ontdek je de dieren in de schilderijen van Draelants.

13.00 – 14.00 uur
Optreden van de manteldragers van het Koninklijk Broederschap van de H. Guido, dat twee jaar geleden zijn 390-jarig bestaan vierde. Het eerste ledenboek dateert van 1631. Opvallend is dat er toen al vrouwen in stonden vermeld.

13.30 uur
Start van een gegidste wandeling van Machteld de Schrijver van Culturama over de aanwezigheid van dieren in het Brusselse straatbeeld. De wandeling begint met de kwis over de schilderijen van Alfons Draelants.

14.00 – 15.30 uur
Presentatie en lezing door Herman Loris, auteur van het boek Wido van Anderlecht in kanonikale en Kamerijkse context (2018), die praat over de figuur van Sint-Guido van Anderlecht, diens (vermeende) rol als patroonheilige van runderen en paarden, en over Anderlecht en het leven in de 10e eeuw.

16.00 – 17.00 uur
Presentatie en lezing ‘Archieven als voedselbank voor schimmels en insecten’. Conservator-restaurator Guy De Witte van De Zilveren Passer neemt ons mee in de wereld van het kleine en toont welke schade schimmels en insecten kunnen veroorzaken aan archief- en bibliotheekmateriaal, en bij uitbreiding ook aan onze persoonlijke en familiedocumenten.

18.00 uur
einde

From → agenda

Comments are closed.