Skip to content

Bezoek en lezing: Gevangenisarchieven in Brussel — 22.04.2024

by Patrick Vanhoucke on december 14th, 2023

Bezoek en lezing: Gevangenisarchieven in Brussel
maandag 22 april 2024 van 10.00 tot 12.00 uur
Rijksarchief te Brussel in Vorst, Luttrebruglaan 74, 1190 Vorst (afspraak ter plaatse, stipt om 9.45 uur)

De gevangenissen in Brussel kennen een lange en bewogen geschiedenis. Archiefbronnen over de gevangenissen in Brussel gaan zeker terug tot de 16de eeuw, maar de manier waarop gevangenissen functioneerden doorheen de tijd is sterk veranderd, vooral vanaf de 19de eeuw. Archivaris van het Rijksarchief Harald Deceulaer schetst de geschiedenis van de Brusselse gevangenissen en vertelt ook welke archieven bewaard zijn, wat er in te vinden is, en waar we ze kunnen raadplegen. Hij zal ook praktische tips geven over hoe je gegevens kan vinden over personen die werden opgesloten in de Brusselse gevangenissen. Steekkaarten, rollen, of ‘antropologische dossiers’: na deze lezing kennen ze geen geheimen meer!

Bereikbaarheid vanuit het treinstation Brussel-Zuid:

  • Bussen 49 (richting Bockstael) en 50 (richting Lot Station) brengen je vlakbij het Rijksarchief. Stap af aan de halte Gerij (net na halte Wiels). De halte bevindt zich op de hoek van de Gerijstraat en de Luttrebruglaan, op 150 meter van het Rijksarchief.
  • Tram 82 (richting Drogenbos Kasteel). Stap af aan halte Wiels in de Van Volxemlaan. Volg daarna de Luttrebruglaan, en ga onder de brug door. Het Rijksarchief bevindt zich aan je rechterkant, net na het speelpleintje. Vanaf de tramhalte is het ongeveer 400 meter wandelen.

Inschrijven doet u met het onderstaande formulier. Uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het verschuldigde bedrag op ons rekeningnummer IBAN BE60 7340 0412 8670 BIC KREDBEBB m.v.v. de datum van de activiteit. Leden van Familiekunde Brussel / Familiekunde Vlaanderen / AMVB / Heemkring De Swaene betalen 5 euro. Niet-leden betalen 8 euro.

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.

From → agenda

Comments are closed.