Skip to content

VVF-Brussel start met documentatiecentrum en genealogisch advies

by Patrick Vanhoucke on juni 16th, 2011

Vorig jaar groeide bij VVF-Brussel het idee om in samenwerking met het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) een genealogisch documentatiecentrum en een consultplek voor genealogisch advies op te starten. De voorbije maanden werd dit idee verder uitgebroed.

De aanpak is gefaseerd. In afwachting van het ogenblik dat er een min of meer volwaardige basiscollectie m.b.t. genealogie is opgebouwd, kunt u al bij ons terecht voor advies over uw stamboomonderzoek. De consultdagen zijn in principe voorzien op de laatste zaterdag van elke maand, de schoolvakanties uitgezonderd. Momenteel zorgen de bestuursleden van VVF-Brussel bij toerbeurt voor de permanentie. Om de werking uit te breiden hopen we in de toekomst ook op andere vrijwilligers een beroep te kunnen doen. We doen langs deze weg dan ook een oproep aan iedereen – en met name aan onze Brusselse leden – die zijn steentje wil bijdragen.

De werken van het documentatiecentrum van VVF-Brussel worden door de bibliothecaris van het AMVB in de Adlib-catalogus van het archief en museum ingevoerd. Het betreft momenteel een kleine eigen collectie van VVF-Brussel en een genealogische nalatenschap van de bekende Brusselse onderzoeker Leo Lindemans die in 2008 op 85-jarige leeftijd overleed. In de leeszaal waar het consult plaatsvindt staat ook de eigen handbibliotheek van het AMVB ter beschikking. De klemtoon van die handbibliotheek ligt op de geschiedenis van Brussel en bekende Brusselaars. VVF-Brussel zal deze collectie aanvullen met werken van algemeen genealogisch belang en met genealogische werken en documentatie met betrekking tot haar werkgebied, alle 19 gemeenten van het Brusselse gewest.

U vindt het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel op de Arduinkaai 28 (vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg) in Brussel. De metrohaltes IJzer (lijn 2 en 6) en Sint-Katelijne (lijn 1 en 5) bevinden zich op 5 minuten wandelen van het AMVB.

In 2011 kunt u op de volgende zaterdagen telkens van 10.00 tot 16.00 uur bij ons terecht in de leeszaal van het AMVB: zaterdag 25 juni (met rondleiding in het AMVB), zaterdag 24 september, zaterdag 29 oktober en zaterdag 26 november. Tenzij u stukken uit de gesloten bibliotheek of uit het archief van het AMVB zelf wenst te raadplegen, is een afspraak maken niet nodig. Opgelet: voor de rondleiding op zaterdag 25 juni moet u zich wel inschrijven

From → nieuws