Skip to content

Cursus Kerklatijn voor genealogen

by Patrick Vanhoucke on augustus 4th, 2009

In oktober en november geeft bestuurslid Rik Degraef van VVF-Brussel een aantal lessen “Kerklatijn voor genealogen”.

Men beweert vaak dat men geen Latijn moeten kennen om de informatie te begrijpen die u vindt in doop-, huwelijks- en overlijdensakten van de parochieregisters. Dat is grotendeels waar, zeker als u over een degelijke woordenlijst kunt beschikken. Toch kan een onderdompeling in een (Kerk)latijns bad bijdragen tot het juister ontcijferen van sommige akten.

Vaak denken we dat veel pastoors onvoldoende Latijn kenden en dus veel fouten maakten bij het opschrijven. Maar wat ons foutief kan lijken, is dikwijls correct. Met wat inzicht in de Latijnse grammatica, kunnen we efficiënter gebruik maken van een woordenlijst waar onmogelijk alle vormen van een bepaald woord in kunnen voorkomen. En dat stelt ons in staat om de akten gemakkelijker te lezen, juister te vertalen en correcter over te schrijven.

De cursus bestaat uit 3 lessen en heeft een originele aanpak: u zult zelf onder begeleiding doop-, huwelijks- en overlijdenakten in het Latijn opstellen. U neemt dus een beetje de taak van de pastoor of de koster over. Zo leert u Latijn lezen en begrijpen. Voorkennis is niet vereist.

De lessen vinden plaats in Studio 3 van gemeenschapscentrum Nekkersdal op zaterdag 10 oktober, 24 oktober en 14 november 2009, telkens van 14.00 tot 16.00.

Inschrijven verplicht. Afspraak ter plaatse om 13.45 uur: Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel (metro 6 halte Pannenhuis).

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.