Skip to content

Welke genealogische software moet ik kiezen?

by Patrick Vanhoucke on februari 21st, 2010

Soms vragen onze leden en sympathisanten welke genealogische software ze moeten kiezen. Omdat er zoveel verschillende soorten software zijn, is er geen eenvoudig antwoord op die vraag. De ‘ideale’ software bestaat eigenlijk niet. We kunnen je wel vertellen waar je op moet letten bij het kiezen van genealogische software. Het onderstaande lijstje is niet compleet, maar geeft je enkele belangrijke criteria.

  1. Kies software die aan jouw persoonlijke behoeften voldoet. Veel extra functies zijn alleen nuttig als je ze echt nodig hebt. Anders maken ze de software alleen maar ingewikkelder en moeilijker te gebruiken.
  2. Kies software waarvan de werkomgeving beschikbaar is in de taal die je zelf gebruikt (bij ons dus waarschijnlijk Nederlands). Het is nog beter als je zelf de taal van de werkomgeving kunt instellen.
  3. Kies software die rapporten (lijsten, overzichtspagina’s, diagrammen, enz.) in jouw taal kan maken, en bij voorkeur ook in enkele andere belangrijke talen. Dit maakt het makkelijker om gegevens uit te wisselen met familieleden die een andere taal spreken.
  4. Kies software die het importeren en exporteren van je gegevens in het GEDCOM-formaat toestaat. GEDCOM staat voor GEnealogical Data COMmunications en is een internationaal geaccepteerde standaard voor het uitwisselen van genealogische gegevens. Als je gegevens in een ‘gesloten’ formaat worden opgeslagen, krijg je vroeg of laat problemen als je gegevens met anderen wilt delen of andere software wilt gebruiken. Conversies via andere formaten zijn theoretisch mogelijk, maar meestal minder eenvoudig.
  5. Kies software waarmee je een onderscheid kunt maken tussen hoe persoons- en plaatsnamen worden geschreven en hoe ze worden geïndexeerd en gesorteerd. Dit helpt je om varianten van namen in hun oorspronkelijke vorm op te nemen, maar ze in een genormaliseerde vorm te groeperen en te doorzoeken. Als je veel namen met verschillende schrijfwijzen hebt, maakt dit het makkelijker om de naam te vinden die je zoekt.
  6. Kies software die het eenvoudig maakt om gegevens in één keer te bewerken of te corrigeren. Dit is handig als je bijvoorbeeld bij alle leden van een gezin hetzelfde adres wilt invullen.
  7. Kies software waarmee je complexe zoekopdrachten in je personendatabase kunt doen. Misschien wil je bijvoorbeeld een overzicht van alle mannelijke personen tussen 1795 en 1914 die geen nakomelingen hadden, of van iedereen die waarschijnlijk overleden is, maar waarvan je nog geen overlijdensdatum hebt. Goede software maakt dit soort selecties snel en eenvoudig mogelijk.
  8. Kies software die je op je computer moet installeren en vermijd zogenaamde webtoepassingen die alleen via internet te benaderen zijn. Het lijkt verleidelijk om voor een webtoepassing te kiezen, omdat je zo overal ter wereld je gegevens bij de hand hebt via elke computer met internet en je je gegevens eenvoudig met anderen kunt delen. Maar het voordeel van het internet is ook meteen een nadeel. Als er geen internetverbinding is, kun je je gegevens niet raadplegen. Dit gebeurt vaker dan je denkt, bijvoorbeeld tijdens onderzoek in kleine archiefinstellingen of als je op bezoek bent bij grootouders, tantes, ooms, enz.
  9. Kies software waarmee je je gegevens eenvoudig op het web kunt zetten. Misschien wil je dat nog niet meteen doen, maar het kan handig zijn als je je gegevens wilt delen met anderen. Er is ook software die speciaal bedoeld is om je genealogische gegevens op het web te publiceren.
  10. Kies software waarmee je externe elektronische documenten, zoals scans van akten en digitale of gescande foto’s, kunt koppelen aan de personen in je database.

Op onze Pinboard-pagina vind je een overzicht van genealogische software voor verschillende platformen:

From → nieuws

2 Comments
  1. Rene Decamps permalink

    Prachtig deze laatste nieuwsbrief “Welke geneologische software moet ik kiezen ?” Proficiat.

  2. Leopold Bressers permalink

    Bedankt voor deze interessante mededeling.

Comments are closed.