Skip to content

Handel en wandel van de Gentse vondelingen uit 1830 en 1831

by Patrick Vanhoucke on september 1st, 2014

Wanneer? Zaterdag 18 oktober 2014, van 14.00 tot 16.00 uur
Waar? Familiekunde Brussel / AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel
Prijs? Leden Familiekunde Vlaanderen / AMVB: € 3 / niet-leden: € 5)

Vondelingen zijn van alle tijden en kleuren veel niet vertelde familieverhalen. Op 28 december 2013 wordt in Schaarbeek een pasgeboren jongetje achtergelaten in het portier van het Brugmannziekenhuis. Dit nieuws is schokkend. Vondelingen zijn vandaag een grote uitzondering, maar nog geen twee eeuwen geleden was het een bijna dagelijkse praktijk. Als pasgeborene ergens achtergelaten worden, in alle seizoenen. Wachten tot je gevonden en geplaatst wordt. Ondertussen vechten voor je leven in de kou of warmte, in een huis waar velen ziek of al overleden zijn. Opgroeien in een vreemd gezin, ver weg van je roots. Als je weet dat de identiteit hoofdzakelijk wordt gevormd en beïnvloed door de directe omgeving waarin iemand opgroeit, dan kan het te vondeling gelegd worden niet anders dan een invloed (gehad) hebben op het leven van een vondeling.

Komen er in jouw familieverhaal ook vondelingen voor? Welke volwassenen groeiden uit deze verlaten kinderen? Huwden ze andere partners? Keken ze anders tegen het ouderschap aan? Stonden ze meer open voor migratie? Kwamen ze vaker in de criminaliteit terecht? Kom op zaterdag 18 oktober naar het AMVB om samen met historica Lien Ceûppens de antwoorden op deze vragen te ontdekken. Aan de hand van haar onderzoek “Handel en wandel van de Gentse vondelingen uit 1830 en 1831” legt ze uit wat een levensloopanalyse voor jouw familiegeschiedenis kan betekenen.

Inschrijven doet u met het onderstaande inschrijvingsformulier. Leden van Familiekunde Vlaanderen / AMVB betalen 3 euro. Niet-leden betalen 5 euro. Door uw inschrijving verplicht u zich tot betaling van het verschuldigde bedrag. Uw inschrijving is definitief zo gauw u dit bedrag heeft overgeschreven op onze financiële rekening: KBC 734-0041286-70, IBAN BE60 7340 0412 8670, BIC KREDBEBB.

De inschrijvingsperiode werd afgesloten.

From → agenda

Comments are closed.