Skip to content

Het belang van beroepen in de genealogie

by Maria Willems on februari 11th, 2015

Wanneer je stamboomonderzoek doet, noteer dan steeds het beroep van de personen die in de akten voorkomen, ook van de getuigen die vaak naaste familie zijn maar niet noodzakelijk in dezelfde gemeente of stad wonen. Je kan er dikwijls uit opmaken waar ze woonden, werkten en stierven.

Heb je bijvoorbeeld hele generaties landbouwers in een bepaalde streek, dan zal je daar waarschijnlijk ganse takken van dezelfde families terugvinden: een boer gaat immers zijn land niet verlaten.

In de West-Vlaamse familie van mijn echtgenoot, trouwden de molenaars met boerendochters en bleven natuurlijk bij hun molen wonen. Daar kwamen dan na de oorlogsjaren bakkers uit voort die uitzwermden naar Brussel want daar was veel vraag naar goede werkmannen.

Mijn man was ook een kleinzoon van een bakkersfamilie en belandde zo in het Brusselse. Pakweg vijftig jaar geleden kon je hier bij wijze van spreken haast op elke hoek van de straat een bakker, beenhouwer of winkel vinden uitgebaat door een West-Vlaming.

De familie van mijn grootmoeder daarentegen bestond hoofdzakelijk uit dagloners, dat maakt het een pak moeilijker om ze te volgen want ze gingen zich verhuren in de streken waar er werk te vinden was en bleven daar soms letterlijk ‘hangen’!

Anderen moesten, omwille van de vele kinderen in een gezin, uitwijken naar de stad om er fabrieksarbeid te verrichten. Wanneer je meiden ‘servante’ of knechten tegenkomt, dan waren die meestal in dienst in de stad bij welstellende families en daar trouwden ze ook vaak met elkaar.

Zoals je ziet: je kan langs het beroep van een persoon heel wat gegevens voor jouw stamboom verzamelen.

Wil je meer weten? Familiekunde Brussel verzamelde een aantal interessante websites over beroepen en beroepsnamen.

From → nieuws

Comments are closed.