Lezing: Brusselaars in Cádiz op het einde van de 17de eeuw — 20.03.2021
Vanwege de door de overheid opgelegde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kan deze activiteit niet fysiek doorgaan. Bij gebrek aan inschrijvingen besliste het bestuur de activiteit ook niet digitaal te laten plaatsvinden, maar ze naar een later tijdstip te verplaatsen. We houden u verder op de hoogte via deze website en onze nieuwsbrief.
Brusselaars in Cádiz op het einde van de 17de eeuw
Zaterdag 20 maart 2021 van 14.00 tot 16.00 uur
Arduinkaai 28, 1000 Brussel
Toen in 1492 Christoffel Columbus aan de andere kant van een oceaan land bereikte, had dit grote gevolgen voor het leven van vele mensen. Het Spaanse koningshuis bouwde in de overzeese gebieden een koloniaal systeem uit. Het zorgde ervoor dat Spanje tijdens de 16de eeuw en later zijn stempel wist te drukken op het Europese continent.
De Spaanse Habsburgers bleven echter niet succesvol. Onder meer de concurrentie met andere Europese machten zoals Engeland, Frankrijk en de Republiek der Verenigde Nederlanden leidde tot verval. Zowel in Vlaanderen als in Spanje beschouwt men de 17de eeuw niet als een periode van voorspoed. Zo drongen de Franse troepen van Zonnekoning Lodewijk XIV diep door op het grondgebied en brachten zij heel wat ellende met zich mee. Maar niet iedereen bleef bij de pakken zitten. De al dan niet verzonnen rijkdom van de Zuid-Amerikaanse gebieden lokte heel wat gegadigden. Al snel ontstonden in het zuidwesten van Spanje verschillende kolonies vreemdelingen op zoek naar fortuin. Op het einde van de 17de eeuw was Cádiz de voornaamste vestigingsplaats van deze kolonies – met een grote vertegenwoordiging van Vlamingen.
In deze lezing legt historicus en heemkundige Hendrik Vandeginste uit hoe de groep Vlamingen zich in Cádiz ontwikkelde. De focus ligt hierbij op de periode van de regering van Karel II (1665-1700) en de Brusselaars.
Inschrijven doet u met het onderstaande formulier. Uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het verschuldigde bedrag op ons rekeningnummer IBAN BE60 7340 0412 8670 BIC KREDBEBB m.v.v. de datum van de activiteit. Leden van Familiekunde Vlaanderen / AMVB / Heemkring De Swaene / Willemsfonds betalen 5 euro. Niet-leden betalen 8 euro.
Comments are closed.