Nationaal congres 2010 van de VVF in Brussel
Op zaterdag 27 maart 2010 organiseert VVF-Brussel vzw samen met haar partners het 45ste Nationaal Congres voor Familiekunde. Het thema is “Op zoek naar familie in Brussel: een dagje erfgoed”.
Download hier de folder (PDF 983 kB) met het volledige programma.
Stewards en pendelbussen zorgen bij het station Brussel-Centraal voor de begeleiding en het vervoer van de deelnemers.
De inschrijvingsperiode werd afgesloten.
Programma
9.30 – 13.30 uur Brussels Parlement (Lombardstraat 69)
- 09.30 uur Ontvangst met koffie
- 10.00 uur Verwelkoming door Carla Dejonghe (voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie); openingstoespraak door Danny Bex (congresvoorzitter)
- 10.30 uur Rondleiding in het Brussels Parlement of Lezingen “Van Vanderspeeten naar Lizin: integratie van Vlaamse migranten in Wallonië en Brussel” door Guido Fonteyn en “De emigratie herbezocht: migranten en Belgen op zoek naar hun voorvaders en familie” door Jan Hertogen
- 12.00 – 13.30 uur Receptie in de Spiegelzaal aangeboden door de VGC; voorstelling laatste deel “Bourgeois de Bruxelles / Poorters van Brussel, 1350-1795” door Jan Caluwaerts; mogelijkheid tot broodjeslunch (inschrijven nodig)
13.30 – 16.00 uur Start wandeling (start Brussels Parlement, einde AMVB, Arduinkaai 28)
“Over de sporen van vroegere invasies in Brussel, en andere migraties”. Overheersers uit het verre verleden hebben hun stempel op deze stad gedrukt. Spaanse, Oostenrijkse en Nederlandse sporen zijn terug te vinden in de soms megalomane bouwsels. Maar ook de meer recente migraties bepalen ons huidige
straatbeeld. Winkeltjes, restaurants, culturele centra zorgen voor de nodige afwisseling, animatie en exotische sfeer. UiT in Brussel zet vtbKultuur-gidsen in voor de begeleiding. Ze nemen je mee op een tocht door het centrum van de stad langsheen de vele verschillende culturen. Laat je door hen verrassen!
of
13.30 – 14.30 uur Algemeen Rijksarchief (Ruisbroekstraat 2)
Verwelkoming door Karel Velle, algemeen Rijksarchivaris. “De vreemdelingenadministratie in België (1832-1952)”. Het gebruik van de individuele dossiers van de Vreemdelingenpolitie en van de steekkaarten en microflms die deze toegankelijk maken door Filip Strubbe. Tentoonstelling “Archieven en democratie: een papieren én virtuele expo”. Aansluitend bezoek aan genealogische markt mogelijk.
of
13.30 – 16.30 uur Genealogische markt (FARO, Priemstraat 51)
- doorlopend Beurs
- Documentatiecentra VVF per provincie (DNA-project, bidprentjes, kiezerslijsten…)
- Heemkundige stands
- Familiegeschiedenissen van Turkse Brusselaars (Projectresultaat VVF-Brussel)
- Tentoonstelling “Brussel keer op keer: mensen van hier van elders gekomen” (Archief van de Stad Brussel)
- doorlopend Workshops
- Meegebrachte Latijnse akten worden ter plaatse vertaald door Gerard Catteau
- Hoe beginnen aan je stamboom met familiedocumenten door Johan Roelstraete
- Hoe opstarten en uitwerken van een familiegeschiedenis door Jan Caluwaerts
- Hoe in het buitenland zoeken door Felix Waldack
- 15.00 uur
- Toespraak Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur
- 16.15 uur
- Vertrek pendelbus naar AMVB
16.00 – 22.00 uur Slot en wandelbuffet (AMVB, Arduinkaai 28)
“Herinnering & Migratie: verenigingen van nieuwe Brusselaars tijdens het interbellum”. Officiële opening van de tentoonstelling waarin Vlaamse, Waalse en buitenlandse migrantenverenigingen van het interbellum vergeleken worden. Toelichting door Charlotte Debroux, coördinator Publiekswerking AMVB. Slotwoord door Bruno De Lille, collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Cultuur, Jeugd en Sport. Slottoespraak door Luc Grégoire, nationaal voorzitter Vlaamse Vereniging voor Familiekunde. Receptie aangeboden door het AMVB. Wandelbuffet (inschrijven nodig).
In samenwerking met: Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, afdeling Brussel (VVF-Brussel); Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB); FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed; UIT in Brussel; Unie van Turkse Verenigingen (UTV); VGC-Erfgoedcel Brussel; Algemeen Rijksarchief (ARA); Archief van de Stad Brussel (ASB) en Familiekunde Vlaanderen. Met dank aan: Jean De Hertog, schepen van Vlaamse Aangelegenheden van de Stad Brussel en De Lijn (parking en pendelbussen).
Trackbacks & Pingbacks
Comments are closed.